Logo Kim's Camping - Llafranc - Girona Costa Brava

#Kimscampinglife

#Kimscampinglife

Vies Braves, vacances actives a Llafranc

Vías Bravas: natación y snorkel – Bungalows y vacaciones activas

2020/07/06 | deporte | 0 comments

Snorkeling Vies Braves de Llafranc a Calella de Palafrugell - Vacances actives

Alojamiento ideal para nadar y hacer snorkel en Llafranc y Calella de Palafrugell

Hoy os explicamos un ejemplo perfecto de por qué se puede querer alojamiento en uno de nuestros bungalows. Una aventura con salida al mar, una visita a las Vías Bravas que bien podría ser tu historia para la pausa del café de vuelta al trabajo y que muestra la practicidad del emplazamiento del Kim’s Camping.

Tabla de contenidos

Snorkeling Vies Braves Llafranc Calella de Palafrugell

Introducción: Palafrugell está lleno de posibilidades

El municipio de Palafrugell y por extensión la comarca del Baix Empordà -donde nos encontramos situados estratégicamente- es punto de salida para muchísimas formas de turismo de proximidad, enfatizando en materias como:

Naturaleza: no caldrà esmentar que la Costa Brava és un destí desitjat arreu del món; apart el municipi i les seves platges estan rodejats de pinedes i sotabosc, amb algunes alçades que permeten contemplar uns paisatges increïbles i en tot el seu esplendor.

Cultura: no manquen oportunitats per conèixer el tarannà de Palafrugell i altres viles properes, festes, diades, fires, esdeveniments i un circuit de concerts estiuencs que són coneguts arreu.

Gastronomia: la cuina de l’Empordà no és menys coneguda que les costes que aporten ingredients exclusius i excepcionals; Palafrugell és pàtria petita per moltes receptes delicioses i difícilment repetibles fora de la regió, tan si sou de carn com de peix o vegetals. Tot arranjat amb ingredients de primera qualitat i de proximitat. Proveu a fer de «cuinetes» amb les coses que podeu trobar al mercat de Palafrugell!

Esport: no importa quin sigui el teu nivell, capacitats o expectatives. Aquí tenim per a tothom: córrer, nedar, pedalar, volar, capbussar-se o escalar, o simplement passejar coneixent amb calma els moltíssims racons que esperen uns ulls que els contemplin.
Les característiques i equipaments de la zona la fan atractiva per a clubs esportius i federacions esportives locals i foranes, de tota Europa de fet.
Al càmping ja fa anys que acollim algun stage de pretemporada; en resum no es estrany veure equips sencers de qualsevol disciplina i racó d’Europa voltant per les nostres contrades.

Lleure: de nou per a tots els públics, edats i gustos. Des de sortides familiars a grups o parelles; sempre hi ha alguna proposta interessant a l’agenda d’esdeveniments del xup-xup de les nits estiuenques de l’Empordà.

Avui ens volem centrar en l’exemple pràctic per al públic interessat en exercitar-se amb esports aquàtics a la Costa Brava, amb o sense objectius.

Per a la natació fem 2 variants: una per a iniciació en aigües obertes (seguint les increïbles Vies Braves que tenim a tota la zona) i una altra per iniciar-se a la natació com a exercici de certa intensitat a la zona de bany de Llafranc, per començar.
Per practicar snorkeling o apnea mostrem un exemple general.

no será necesario mencionar que la Costa Brava es un destino deseado en todo el mundo; aparte el municipio y sus playas están rodeados de pinares y sotobosque, con algunas alturas que permiten contemplar unos paisajes increíbles y en todo su esplendor.

Cultura: no faltan oportunidades para conocer el talante de Palafrugell y otros pueblos cercanos, fiestas, diadas, ferias, eventos y un circuito de conciertos veraniegos conocidos por todas partes.

Gastronomía: la cocina del Empordà no es menos conocida que las costas que aportan ingredientes exclusivos y excepcionales; Palafrugell es la cuna de muchas recetas deliciosas y difícilmente repetibles fuera de la región, tanto si es de carne como de pescado o vegetales. Todo arreglado con ingredientes de primera calidad y de proximidad. Prueba a hacer de «cocinitas» con las cosas que puede encontrar en el mercado de Palafrugell!

Deporte: no importa cuál sea tu nivel, capacidades o expectativas. Aquí tenemos para tod€s: correr, nadar, pedalear, volar, zambullirse o escalar, o simplemente pasear conociendo con calma los muchísimos rincones que esperan unos ojos que los contemplen.
Las características y equipamientos de la zona la hacen atractiva para clubes deportivos y federaciones deportivas locales y foráneas de toda Europa de hecho.
En el camping ya hace años que acogemos algún stage de pretemporada; en resumen no es raro ver equipos enteros de cualquier disciplina y rincón de Europa alrededor por nuestra región.

Ocio: de nuevo para todos los públicos, edades y gustos. Desde salidas familiares a grupos o parejas; siempre hay alguna propuesta interesante en la agenda de eventos del chup-chup de las noches veraniegas del Empordà.

Hoy queremos centrarnos en el ejemplo práctico para el público interesado en ejercitarse con deportes acuáticos en la Costa Brava, con o sin objetivos.

Para la natación hacemos 2 variantes: una para iniciación en aguas abiertas (siguiendo las increíbles Vías Bravas o Canal Acuático que tenemos en toda la zona) y otra para iniciarse en la natación como ejercicio de cierta intensidad en la zona de baño de Llafranc, para empezar.
Para practicar snorkeling o apnea se muestra un ejemplo general.

Plan de salida matinal a la Vía Brava

Mira qué plan te sugerimos para una salida matinal a la Vía Brava (¡y sabemos por experiencia que funciona!).

Toca levantarse a las 8 y desayuno ligero, abundantes hidratos de carbono, algún azúcar sano (fruta, miel) y líquido en abundancia para aguantar hasta el siguiente repostaje. Es recomendable una cena ligera la noche antes, no por poca cantidad, sino que la digestión sea fácil y recargue tus músculos con los azúcares que les harán funcionar al día siguiente. Piensa que son consejos genéricos, si prácticas deporte a alto nivel sabrás ya de sobra qué tomar y si vas de iniciación, siempre el sentido común por delante y nada de exceder límites. Evita el alcohol antes y después de cualquier ejercicio.

A las 9 coge tu equipo y no olvides una botella de agua (lleva una mochila, saco o bolsa de deporte); con tu grupito baja caminando hacia la playa de Llafranc, calzado cómodo y abierto, nada de chanclas de goma o abarcas menorquinas (calzado típicamente sin amortiguación). Tardarás menos de 15 minutos, de verdad, intenta evitar el coche por muchos y buenos motivos.

9:15, monta el tinglado en la playa de Llafranc, encontrarás muy poca gente pero ojo que según temporada si tardas en volver del agua te la encontrarás llena y quizá pierdas de vista tus cosas: toma referencias. La torre de los socorristas, banderas, hoteles…
Por la mañana el mar suele estar como un espejo, poco antes del mediodía empieza a rizarse y por la tarde el agua está más turbia y el fondo mucho menos iluminado. La mañana y media mañana: es una hora mágica, con el sol por encima del Cabo de San Sebastián, iluminando oblicuamente el fondo marino. Calienta un poco los brazos, torsiones de cintura, estirar piernas (que has venido caminando); repite el ritual de la crema solar (¡en el bungalow ya tendrías que haberte puesto un poco! Alternativamente usa ropa con protección solar, mínimo UPF50). ¡Llega el momento de equiparse, según lo que traigas y al agua patos! Observa las banderas en los mástiles del paseo y del puerto, indican perfectamente la dirección/intensidad del viento: plantéatelo como una montaña, si vas bien porque bajas, recuerda que después tendrás que subir para volver. Calcula tu esfuerzo, se trata de pasarlo bien, no hace falta buscar límites.

9:25, [email protected] en el agua y hacia las boyas que limitan la zona de baño. Si ya conoces la zona y te has hecho una idea de las distancias (desde la arena todo parece cerca) puedes salir directamente en diagonal hacia la derecha, donde se encuentra la entrada de la Vía Brava entre Llafranc y Calella de Palafrugell.
Si alguien no puede acompañarte por algún motivo, todavía puede seguir tu recorrido desde el Camino de Ronda y os reencontráis en Calella, por ejemplo.

La Vía Brava entre Llafranc y Calella de Palafrugell tiene una distancia de 1.5km, por tanto si piensas hacer ida y vuelta ya sabes, 3km de alegría y esfuerzo.
Recuerda que para cuando vuelvas, probablemente tendrás el mar algo rizado desde la punta de la playa de Malaspina (Calella) hasta la primera boya de entrada hacia la bahía de Llafranc.

Es recomendable pararse a recuperar fuerzas, estirar hombros y coger temperatura si no llevas neopreno. Seguro que nunca te habías imaginado entrando en la playa de Port Bo de Calella de Palafrugell por el mar. No sólo hay Habaneras, también forma parte de un circuito costero que engancha.
Si vas fuerte, puede seguir pasando por el Port Pelegrí y Sant Roc dirección al Golfet. Cuidado con las zonas de entrada/salida de embarcaciones, señalizadas por boyas triangulares. Alerta con posible tránsito de kayaks y paddle surf.

Entre nadar, pausas para descansar o admirar el paisaje desde el agua y quizá alguna bajadita a tocar fondo (puedes encontrar fácilmente alrededor de 8 metros de profundidad) es muy posible estar de vuelta en Llafranc a las 12.30. En temporada alta puede haber tramos con bastante tráfico de otros practicantes, por eso recomendamos bajar a Llafranc pronto.

De nuevo, la temperatura del agua suele ser benigna pero controla tus piernas, una de las primeras señales de pérdida excesiva de temperatura corporal suele ser la «piel de gallina» en las piernas. Tal vez no se sienta frío, pero el cuerpo avisa. Esto va especialmente dirigido a practicantes sin protección térmica.

Para cuando la playa de Llafranc esté en hora punta, [email protected] ya estaréis [email protected], [email protected] y volviendo al camping a por una buena ducha y almuerzo o una buena barbacoa en la terraza del bungalow! La siesta está más que cantada.

Si no quieres tanto esfuerzo no tienes porqué volver nadando, solamente hay que montárselo bien. Que alguien te espere en Calella de Palafrugell con el calzado y equipo para secarse y volver directamente de Calella al camping, unos 20 minutos de camino.

Port de la Malaspina, Port Bo y Platja d'en Calau en Calella de Palafrugell

Ingredients per a una sortida memorable a les Vies Braves

Allotjament

Per a l’estada suggerim un dels nostres bungalows (amb capacitats típiques entre 4 i 7 persones segons tipus).

Perquè fer servir un bungalow de base per a les sortides esportives? Doncs per poder concentrar-vos en la vostra sortida (o sortides) sense preocupacions o cansaments extres com pot suposar el muntar i desmuntar tendes o caravanes.

Teniu la vostra cuina, WC, dutxa, habitacions i la terrasseta per comentar la jugada. El cotxe al costat, per poder carregar i descarregar l’equipatge i materials sense complicacions; com es sol dir col·loquialment: pim-pam.

El preu del bungalow us resultarà irrisori si sou un grup i tothom posa una part proporcional. Si sou un nucli familiar, doncs feliços d’estar tots junts de vacances i alerta a les nostres ofertes habituals!

Reserva hoy tu alojamiento

Equipament

Parlarem de natació i snorkel (o esnòrquel), activitats esportives que admeten tots els nivells i que son una forma meravellosa de conèixer la Costa Brava i la zona de l’Empordanet des de dins; no deixeu que us ho expliquin de tornada a la feina, veniu a viure-ho en primera persona!

Podeu adquirir el material en comerços especialitzats de Palafrugell i platges o bé en origen, també teniu l’oferta de grans centres generalistes, però potser serà bona idea escoltar el consell dels petits botiguers especialitzats que viuen el que prediquen des de fa anys.
El consell més amable per a la butxaca és començar poc a poc i progressar en equipament i qualitats segons augmenti la pròpia capacitat esportiva. Insistim: comenceu amb equip de base, proveu, milloreu i l’any vinent ja us plantegeu renovar si us veieu amb cor.

Equipament recomanat per a natació en aigües obertes – Vies Braves

Assumirem les aigües entre temperades i càlides de l’estiu típic de la Costa Brava. La temperatura es un factor important, a menys temperatura més despesa energètica. Equipa’t en conseqüència i escolta el consell de gent experimentada, vigila l’estat de la mar (previsió, banderes, socorristes) i deixa dit on aneu si és un «solo» o en grup reduït. De fet és recomanable anar sempre en parella o grup, però això és especialment important en la iniciació.

Jaqueta/pantalons de neoprè: et protegiran amb eficàcia del fred i del sol, també augmenten la teva flotabilitat i lliscament per l’aigua. No esperis a provar-lo el dia de la sortida: aprofita sortidetes prèvies o piscina. Pot costar de treure. No és imprescindible i de fet si estàs bé de salut pots «passar» si estàs 1-2 hores a l’aigua a temperatura d’Estiu. Prepara entre 60€ i 120€, potser millor comencis per una jaqueta i un pantaló curt, els trajos complets són més cars i tècnics. Deixa’t assessorar, comença per abaix.

Banyador de licra: la longitud recomanada és entre mitja cuixa i per sobre del genoll (solen anomenar-se jammers). Us protegirà en part del sol (alerta que l’equip d’accés no sol tenir protecció UPF) i facilita el lliscament per l’aigua, no aneu amb banyadors «fashion» de platja. A partir de 9€ en pots trobar i si els cuides, fins i tot duren.

Samarreta solar: molt recomanable per a tothom, especialment pells clares o per pura precaució vers elevats índex UV. Són força més barates que un neoprè i et protegeixen del mateix excepte del fred.
Si preveus parar sovint o senzillament «fer turisme» pel contorn de la Via Brava potser millor escull un model de màniga llarga; si vas més per feina, una màniga curta pot resultar més còmode i els braços no patiran. Sempre, sentit comú. Pots usar crema solar -no baixis de +50 UPF- però no et creguis massa allò de la resistència a l’aigua.
La protecció física d’una prenda de roba tècnica sempre serà més fiable durant tota la sortida i a més no deixa residus oliosos a l’aigua. En trobaràs des de 15€. N’hi ha que porten caputxa i tapen el clatell; t’estalvies el casquet de bany (però són més difícils de trobar).

Casquet de bany: trobaràs 3 materials majoritaris, ordenats de major a menor protecció contra el fred hi ha els casquets de neoprè, els de silicona i el mes lleugers de tela/licra. Si optes pels més còmodes de tela o licra, mira si pot ser que ofereixin protecció solar.
El cap és un punt important de fuita de calor del cos, has de tenir-ho en compte tant per evitar hipotèrmies/hipoglucèmies com per no passar calor. Troba el teu estil a partir de 3-4€ (tela bàsica).

Ulleres de natació: les més tècniques són les petites que cobreixen tot just els ulls; per començar i més encara amb un entorn submarí tant fantàstic, potser millor anar a per les de tot ús, són més grans i permeten angles de visió superiors. Alerta amb les qualitats, el sol reflexat per l’aigua pot fer un efecte similar al de la neu. Pot ser bona idea disposar d’almenys 2 ulleres, unes clares per piscina interior o dies ennuvolats i unes enfosquides per filtrar el pitjor del reflex solar a l’aire lliure. No confondre amb les de busseig, les de natació i tot ús NO cobreixen el nas. Si no hi vols aigua hauràs d’afegir una pinça nasal al conjunt (des de 3€).
Les ulleres de natació bàsiques et surten per uns còmodes 15-20€, són probablement la part més important.

Boia de seguretat: no és imprescindible, però si no tens experiència és molt recomanable el seu ús. Alerta si fa molt vent que et pot suposar una resistència extra. Per 20€ pots adquirir una.

Aletes: per natació no són recomanables si no tens ja una condició física suficient, segon el cas en qüestió de minuts pots tenir problemes com estrebades, rampes i sobrecàrregues.
No vas més ràpid perquè sí, és a canvi d’un esforç de cames molt superior.
Si et van molt les aletes, o ets inconformista o preferiries fer snorkel… Si encara vols aletes, sàpigues que les de natació són entre curtes i molt curtes i generalment molt rígides: van bé per muscular però fes-ho millor en piscina o entorns controlats com la zona de bany de Llafranc.

Equipament recomanat per a natació en zona de bany – Platja o piscina descoberta

Repassa la llista d’aigües obertes: tot allò que protegeixi del sol t’interessa. Ulleres incloses.

La temperatura no serà tan important, l’aigua superficial dins les cales sol estar força bé de temperatura, fins i tot càlida.
Un bon començament seria: samarreta solar, banyador i casquet de bany de licra. Si has d’estar menys de 20 minuts, posa’t ulleres i un banyador que t’agradi, dona’t crema +50 UPF i no et compliquis més la vida.
La boia de seguretat queda al teu criteri, però no és gens habitual veure-les a la zona de bany delimitada. Això sí, mira de mantenir-te a la vista.
Al primer senyal de cansament, llavis adormits, punts negres que ballen a la vista o fred de cames, surt a prendre una estona el sol i menja alguna cosa lleugera, com una peça de fruita o beu-te un suc natural. Dins l’aigua, encara més seny que fora.
Gaudeix de les anades i vingudes, agafa un mica de fons i a veure si t’apuntes ja a nedar a la piscina a l’hivern, així l’Estiu vinent ja passes al següent nivell!
Potser vulguis començar directament a la piscina del càmping: amb els seus 25 metres és prou llarga per exercitar-se, 40 llargs es 1km, 100 són 2,5km. Qui la prova torna, que ho sàpigues…

Què es sent al sortir-te dels mapes?
Mira aquest video i et fas una primera idea!

Vies Braves: gaudeix d’unes genuines vacances actives a la Costa Brava

Equipament recomanat per fer snorkel en aigües obertes

Repassa la llista de natació en aigües obertes: si protegeix del sol t’interessa.

Si vas enganxat a les roques i no surts dels límits de les Vies Braves no et caldrà una boia de senyalització.

Afegim un nou article al carro: el tub. El tub, esnorquel o snorkel és el que dona nom a aquesta modalitat que barreja la natació amb el submarisme a pulmó lliure.

El tub per aigües obertes hauria de portar vàlvula de purgat d’aigua (per sota de la part que va a la boca) i protector anti-entrada d’aigua a l’extrem obert, per evitar empassar aigua que pugui entrar per onades, esquitxades, etc. Amb uns 9-15€ et fas amb un bon tub.
Mira que colli bé amb les ulleres, millor compra les dues coses alhora i deixa’t aconsellar.

Les ulleres i les aletes prenen un altre camí! Repassem.

De fet pots anar de snorkeling amb ulleres de natació, però necessitaràs una pinça pel nas i la visibilitat serà molt inferior. Aparquem les de natació i passem a les de submarinisme.
La pinça pel nas la necessitaries perquè el teu circuit aeri estarà obert tota l’estona (el tub connecta la teva boca a l’extrem obert superior, i el nas connecta amb la boca); no hi ha cap barrera de pressió interna que impedeixi l’entrada d’aigua pel nas (pots provar a obrir la boca sota l’aigua i veuràs que no t’entra aigua coll avall, també si et capbusses amb el nas cap avall no hi ha cap pega, però si mires cap amunt t’entrarà aigua pel nas, coses del joc de pressions entre tu i l’atmosfera).

Les ulleres i aletes millor provar-se-les a la botiga, no compris online si no coneixes el model exacte. Les ulleres han de ser estanques i si no s’acoblen bé a la teva cara, anem malament. Les aletes, de la talla justa que necessitis. Mai massa petites, si tens un peu més gran que l’altre mira pel gran i compensa el petit amb un mitjó o escarpí de neoprè, o si les dues aletes et ballen per mitja talla pots omplir amb escarpins o mitjons de neoprè i/o afegir gomes de reforç que pressionen les aletes contra els peus. Si hi balles molt, no són per a tu, ves baixant talles.

Tipus d’ulleres i d’aletes per sortides snorkeling

Les ulleres poden ser molt diferents, especialment en marques tècniques molt reconegudes on hi ha tipus per activitats o necessitats concretes. Si vols fer snorkel de superfície, amb immersions inferiors a 2 metres, escull les que et donin millor panoràmica.

Amb ulleres de submarinisme estàndards podreu baixar fins uns 7-8 metres (compensant pressió de les oïdes) abans de notar la succió típica; aquest efecte es pot contrarestar bufant una mica pel nas dins les ulleres, per equilibrar la pressió.
Pels més «màquines», us estalvieu aquesta maniobra emprant ulleres d’apnea o freediving, ja que tenen un volum intern molt reduït i a fondàries avançades ajuden molt.

Les aletes són de 2 tipus, calçants o regulables. Les calçants són aquelles que et calces literalment, el peu queda integrat dins les aletes. Les regulables estan obertes per la part posterior (el taló) on hi tenen una tira elàstica enganxada a dues fixacions que permet ajustar l’encaix del peu, fent tensió al taló del practicant.

Si llegiu blogs de submarinisme trobareu opinions de tot tipus, a grans trets les regulables solen collar molt bé amb escarpins i mitjons de neoprè, però pel que hem vist abans aquesta és també una tàctica per millorar el confort de les aletes calçants (si et van lleugerament grans).

Després de veure l’encaix peu/aleta pensem en la pala, que és la principal responsable de la propulsió.
Les aletes de snorkel són típicament molt flexibles i de longitud mitja. El material recomanat pel seu rendiment/preu és la goma (de 20-60€), no us compreu unes aletes de fibra de carboni! (200-300€).
Amb la goma aneu de sobres per començar a gaudir del fons de la Costa Brava i les platges i cales de Palafrugell, en cas de pèrdua o trencament total o parcial no haureu gastat molt.

Pels peus, el més important de cares a fer snorkel a la Costa Brava en general és: anar molt còmodes i protegir les plantes dels peus d’abrasions o punxades, recordem que la Costa Brava és famosa pel seu rocam, afloraments granítics que serveixen de llar a milers d’espècies entre les que hi ha les conegudes (i delicioses) garoines. Qui en trepitja una a pèl se’n recorda per sempre. Les pedres que punxen o rasquen estan molt presents, degut al desgast irregular dels elements que formen el granit.

L’aleta de snorkel és molt flexible i maniobrable, permet una propulsió digna nedant o en immersió -permet «pedalar» o «fer la sireneta» amb els peus junts- i proporciona un cert grau de mobilitat si ens hem d’enfilar per alguna roca o volem descansar a peu dret sobre algun aflorament rocallós semi submergit.

És molt important ja que permet anar de cala en cala des del mar, fins i tot quan l’accés és especialment agressiu amb els peus nus. Aquest potencial obre la porta a hores de diversió en remull.

A l’hora d’escollir entre mitjons de neoprè o escarpins, pensa si seran només per «omplir» l’aleta o si et faran de calçat quan et treguis les aletes. Si han de ser una mesura de protecció, assegura’t que portin sola i que tot plegat entra bé i et sents còmode al calçar les aletes.

No parlarem d’apnea o freediving donat que la seva pràctica pot ser arriscada sense una bona forma física i experiència a l’aigua; però el front costaner de Palafrugell -la pròpia Via Brava sense anar més lluny- és molt adient per fer immersions entre 8 i 12 metres i planejar sobre el fons, entre rocallós i sorrenc i ple de posidònia i vegetació subaqüàtica. Potser en parlarem un altre dia!

Teniu moltíssimes platges i cales per explorar i recórrer al vostre ritme, no deixeu cap racó de la Costa Brava sense explorar i torneu a descansar i gaudir de les vostres vacances de càmping a Llafranc.

La «K» de Kim’s Camping

#Kimscampinglife - Logo isotipo - El "avi" Kim la quería roja y así vuelve a ser.

#Kimscampinglife - Logo isotipo - El "avi" Kim la quería roja y así vuelve a ser.

#Kimscampinglife